Προσθετική

Κινητή Προσθετική

Η κινητή Προσθετική περιλαμβάνει οδοντικές εργασίες, οι οποίες αφαιρούνται από τον ασθενή όποτε επιθυμεί ο ίδιος. Αυτές είναι οι ολικές οδοντοστοιχίες, οι μερικές και οι επένθετες.

Ολική Οδοντοστοιχία

Στην περίπτωση της ολικής οδοντοστοιχίας έχουμε μια προσθετική εργασία που γίνεται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει όλα τα δόντια της άνω ή/και κάτω γνάθου και δεν μπορεί να δοθεί μία άλλη λύση. Συνήθως αποτελείται από μία ακρυλική βάση η οποία κατασκευάζεται στο χρώμα των ούλων και στην οποία τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση δόντια είτε ακρυλικά είτε πορσελάνης.

ολικες

Μερική Οδοντοστοιχία

μερικες

Στην περίπτωση που έχουν χαθεί αρκετά δόντια, αλλά όχι όλα, μία από τις λύσεις που υπάρχουν είναι η μερική οδοντοστοιχία. Αυτή η λύση αποτελείται από ένα μεταλλικό σκελετό στον οποίο στηρίζονται ακρυλικά δόντια και αποκαθιστά την λειτουργία του ασθενούς σε μάσηση και ομιλία όταν λείπουν περισσότερα από τρία δόντια στην σειρά.

Οι τύποι και τα σχέδια των μερικών οδοντοστοιχιών διαφέρουν ανάλογα με το αν πρόκειται για την άνω ή για την κάτω γνάθο, πόσα δόντια έχουν απομείνει στο στόμα, ποια δόντια θα χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα κτλ.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι δίνουν λύση ακόμη και όταν δεν υπάρχει τελευταίο δόντι-στήριγμα στο στόμα και ότι ακόμη και αν στο μέλλον χαθεί ένα ή παραπάνω δόντια πολλές φορές μπορεί να προστεθεί με πολύ μικρό κόστος στην ίδια την μερική οδοντοστοιχία. Έτσι ο ασθενής δεν αναγκάζεται να επιβαρυνθεί οικονομικά και χρονικά κάνοντας μία τελείως καινούρια εργασία, αλλά αναβαθμίζει αυτήν που ήδη έχει.

Επένθετες (κουμπωτές) οδοντοστοιχίες

Αυτή η επιλογή ενδείκνυται κυρίως για την κάτω γνάθο όπου όταν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό το οστό, η κλασική ολική οδοντοστοιχία δεν έχει πού να στηριχθεί και η επένθετη οδοντοστοιχία έρχεται να δώσει την λύση. Ο ασθενής νοιώθει περισσότερη ασφάλεια, γιατί μία τέτοιου τύπου οδοντοστοιχία δεν κουνιέται και μπορεί να γεύεται περισσότερο τις τροφές. Πολλές φορές εξάλλου μία επένθετη οδοντοστοιχία στην άνω γνάθο τοποθετείται χωρίς ουρανίσκο και έτσι δεν είναι ογκώδης, κάτι που προσφέρει άνεση στον ασθενή.

Σημαντικό είναι ότι αυτές οι οδοντοστοιχίες στηρίζονται σε δόντια ή σε εμφυτεύματα και στις θέσεις αυτές εμποδίζεται η απορρόφηση του οστού των γνάθων. Η άνεση που εξασφαλίζουν στον ασθενή είναι μοναδική. Η ομάδα του ιατρείου θα σας συστήσει την καλύτερη λύση βάσει των δικών σας προσωπικών αναγκών.

επενθετεσ

Ακίνητη προσθετική

Στεφάνη

Θήκη, στεφάνη, κορώνα, καπάκι, κάλυμμα, πλούσια η ελληνική γλώσσα σε αυτή την περίπτωση. Πρόκειται για ένα κάλυμμα που έρχεται να σκεπάσει ένα συγκεκριμένο δόντι για διάφορους λόγους. Συνήθως τοποθετείται σε απονευρωμένα δόντια λόγω της αδυναμίας στη δομή τους.

στεφανη (2)

Άλλες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε στεφάνη:

Η διαδικασία

Για να τοποθετηθεί μια θήκη στο δόντι πρέπει να τροχιστεί κατάλληλα, να αποτυπωθεί σωστά και με λεπτομέρεια ούτως ώστε να εφαρμόζει η μελλοντική θήκη με ακρίβεια στο στόμα. Για τα αποτυπώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σιλικόνη. Πρόκειται για υλικό που τοποθετείται στο στόμα αφού γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες τροχίσματος και οι αποθέσεις των ούλων. Στέλνεται στο εργαστήριο για την κατασκευή της στεφάνης. Συνήθως χρειάζεται μια πρόβα για επιβεβαίωση κυρίως ότι όλα εφαρμόζουν σωστά και η συνεργασία οδοντίατρου και εργαστηρίου είναι στο σωστό δρόμο. Έπειτα, αφού τελειώσει η στεφάνη, εφαρμόζεται και τοποθετείται στο στόμα.

Υπάρχουν όμως και πιο σύγχρονοι τρόποι αποτύπωσης και κατασκευής. Με τη βοήθεια της ειδικής κάμερας τρισδιάστατης αποτύπωσης, η διαδικασία γίνεται στο στόμα ψηφιακά. Σχεδιάζεται η στεφάνη στον υπολογιστή και αποστέλλεται σε ένα μηχάνημα τρισδιάστατης κοπής. Μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η στεφάνη είναι έτοιμη για εφαρμογή και τοποθέτηση σε ένα μόνο ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στην Ρομποτική Οδοντιατρική.

στεφανη
Copyright © All rights reserved – powered by digitalarc.gr