Ενδοδοντία

Ενδοδοντική θεραπεία

Απονεύρωση

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ένας τρόπος για να σωθεί ένα δόντι με σοβαρή βλάβη ή τραυματισμό. Η διαδικασία της απονεύρωσης λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων των ριζών και της εξέλιξης της σύγχρονης Οδοντιατρικής μπορεί να γίνει σωστά από την έμπειρη ομάδα του οδοντιατρείου μας ή, αν κριθεί αναγκαίο, από ένα ειδικό ενδοδοντιστή και απαιτεί περισσότερες από μία επισκέψεις.

Πώς όμως φτάνουμε στην ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία; Κάτω από το σμάλτο του δοντιού βρίσκεται ένα είδος σκληρού ιστού που ονομάζεται οδοντίνη. Στο κέντρο περίπου αυτού υπάρχει ένας μαλακότερος ιστός, ο οδοντικός πολφός με νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Όταν μια φλεγμονή ή λοίμωξη ή ένα κάταγμα που επηρεάζουν τον οδοντικό πολφό, προκαλούν έντονο πόνο.

shutterstock_222370252
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως αφαιρείται ο οδοντικός πολφός και καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες με σκοπό να σωθεί το δόντι. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνονται τα βακτήρια και απομακρύνονται υπολείμματα του δοντιού που έχουν μολυνθεί.
shutterstock_216555886

Το εσωτερικό γεμίζει με ενα ειδικό υλικό και το δόντι σφραγίζεται. Ακολουθούν επανέλεγχοι και αφού επιβεβαιωθεί η επιτυχία της απονεύρωσης, το δόντι προστατεύεται με μια στεφάνη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις μασητικές δυνάμεις και να μην σπάσει.

Η απονεύρωση ήταν και παραμένει μια από τις συνήθεις οδοντιατρικές εργασίες. Είναι πολύ σημαντική, γιατί μας επιτρέπει να σώζουμε τα φυσικά δόντια και να ανακουφίζουμε τους ασθενείς μας από έντονους πονόδοντους.

Χωρίς όμως έγκαιρη αντιμετώπιση, μια λοίμωξη μπορεί να προσβάλει το οστό ή ένα ράγισμα να σπάσει εντελώς το δόντι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σωθεί.

Copyright © All rights reserved – powered by digitalarc.gr