Ορθοδοντική

Ορθοδοντική

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στόματος που προκαλούνται από στραβά, συνωστισμένα ή προτεταμένα δόντια ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους. Ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που ασκεί αποκλειστικά την Ορθοδοντική, στην οποία ειδικεύτηκε σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Οι ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα. Πρώτα από όλα, τα στραβά, συνωστισμένα δόντια είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και σφραγισμάτων. Δεύτερον, δόντια και γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους δεν επιτρέπουν στο άτομο να δαγκώνει με τρόπο σωστό και λειτουργικό, με αποτέλεσμα τα δόντια και το οστό που τα συγκρατεί να εμφανίσουν βλάβες. Αργά ή γρήγορα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών αυτών. Τρίτον, τα στραβά δόντια ή γνάθοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και τελικά να οδηγήσουν σε ουλίτιδα ή άλλα περιοδοντικά προβλήματα.
shutterstock_658853239
shutterstock_1129260998
Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της Ορθοδοντικής τα τελευταία χρόνια, οποιαδήποτε ηλικία είναι πλέον κατάλληλη για ορθοδοντική θεραπεία. Η πιο κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η ηλικία των 7 ετών. Ο ορθοδοντικός θα κρίνει αν η θεραπεία είναι καλύτερο να ξεκινήσει αμέσως ή να αναβληθεί για αργότερα. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ορθοδοντική θεραπεία μεταξύ 7 και 12 ετών.

Στο ιατρείο θα διαγνωστεί η τυχόν ανάγκη επίσκεψης στον ειδικό ορθοδοντικό, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον χειρούργο οδοντίατρο για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην θεραπεία.

Copyright © All rights reserved – powered by digitalarc.gr